Τα προγράμματα μας επικεντρώνονται στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και στην εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για ελληνικές οικογένειες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά μειονεκτήματα...
 

THE PEOPLE'S TRUST

Το The People’s Trust είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος  μη – κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νέες και υφιστάμενες μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, όλων των κλάδων, παρέχοντάς τους μικροχρηματοδότηση και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Στόχος του οργανισμού είναι να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. To The People’s Trust παρέχει στους Έλληνες επιχειρηματίες τα απαραίτητα εφόδια για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους και επιδιώκει τη μακροπρόθεσμη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και τη δημιουργία θετικού οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου. Το The People’s Trust μοιράζεται το όραμά του για ένα καλύτερο αύριο με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη το οποίο υποστηρίζει σε πολλαπλό επίπεδο τους σκοπούς του και του δίνει τη δυνατότητα να υλοποιεί το σημαντικό έργο του. 


...η φτώχεια, η ανεργία και η κρίση των προσφύγων επηρεάζουν πολλούς από τους ανθρώπους μας - τόσο Έλληνες πολίτες όσο και πρόσφυγες.

 

 

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Παιδί και Οικογένεια/Kid and Family υποστηρίζει οικογένειες με μικρά παιδιά και άνεργους γονείς που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Η στήριξή μας προς την οργάνωση (2014-2017) περιέλαβε τη μακροχρόνια παροχή χώρου στο κέντρο της Αθήνας για τη φιλοξενία της, καθώς και οικονομική ενίσχυση για την επιδότηση δύο θέσεων εργασίας κατά το 2015 και τριών κατά το 2016. Η δωρεά αξιοποιήθηκε για την αρτιότερη λειτουργία της οργάνωσης και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δράσεών της.

Χάρη στη δωρεά, η «Παιδί και Οικογένεια» υποστήριξε περισσότερες οικογένειες με άνεργους γονείς και ανήλικα παιδιά, διένειμε στους ωφελούμενούς της είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής κτλ.), ενώ παρείχε επιπλωμένα καταλύματα για ένα έτος σε 43 πολύτεκνες οικογένειες προσφύγων. Η δωρεά αξιοποιήθηκε, επίσης, για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε ανήλικα παιδιά, την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων σε παιδιά και εφήβους, τη διοργάνωση 53 βιωματικών σεμιναρίων σε γονείς παιδιών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Αθήνας, καθώς και την αύξηση λειτουργίας της «Φωλιάς Αλληλεγγύης», του μοναδικού charity shop στην Ελλάδα.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Με έδρα τη Βέροια, η Πρωτοβουλία για το Παιδί επικεντρώνεται στη διάγνωση και διαχείριση περιστατικών κακοποίησης παιδιών, στην παροχή ολιστικής φροντίδας σε αυτά και στη θεραπεία τραύματος. Καταξιωμένη στον χώρο της, η οργάνωση συνεργάζεται με συναφείς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετέχει στην ομάδα που διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για την παιδική προστασία στη χώρα μας. 

Συνεχίζοντας μια πολύχρονη σχέση, το Ίδρυμα Α.K. Λασκαρίδη συνεργάστηκε με την Πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Σπιτιού της Βεργίνας», δομής φιλοξενίας αγοριών άνω των 12 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλυψε το κόστος μακροχρόνιας ενοικίασης και πλήρους ανακαίνισης του οικήματος που φιλοξενεί τα παιδιά. Χάρη στη δωρεά, η Πρωτοβουλία διαθέτει σήμερα έναν πρότυπο ξενώνα για την ευχάριστη διαμονή των παιδιών, καθώς και ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο για αθλοπαιδιές και ομαδικές συναθροίσεις.


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Το πρόγραμμα παιδικού γάλακτος δίνει τη δυνατότητα σε λιγότερο ευνοημένους συμπολίτες μας με βρέφη και μικρά παιδιά να καλύψουν μια απολύτως ζωτική ανάγκη. Πραγματοποιεί μηνιαίες διανομές σε οικογένειες με βρέφη και νήπια έως 3 ετών, μέσω των φορέων:

•   Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού - Η Αγκαλιά

•   ΑΙΤΗΜΑ

•   Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου

•   Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ

•   Θεόφιλος 


ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Δεσμός» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη. Στόχος του είναι η καλλιέργεια του εθελοντισμού στο σχολείο, ως βασικού μέσου για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε σχολεία όλων των βαθμίδων, σε όλη την Ελλάδα. Πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι προτείνουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις που επιλέγουν συλλογικά και αφορούν ζητήματα που τους αγγίζουν και τους προκαλούν σε δράση.

Το πρόγραμμα παρέχει υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και στους συμβούλους εκπαίδευσης, μέσα από συναντήσεις εργασίας και εξειδικευμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας. Για την πραγματοποίησή του έχει δημιουργηθεί ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές, μέρος του οποίου είναι διαθέσιμο και σε σχολεία που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλλά θέλουν να εντάξουν τον εθελοντισμό στη δραστηριότητά τους.


ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ 

Τον χειμώνα του 2015, η έκρηξη του προσφυγικού ζητήματος και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ειδομένη, οδήγησαν στην αναζήτηση άμεσων τρόπων βελτίωσης  των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης του προσφυγικού πληθυσμού. Στόχος μας ήταν ο εντοπισμός δράσεων που θα επέφεραν άμεσα θετικά αποτελέσματα στους πρόσφυγες, ενώ θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Παιονίας, στη γεωγραφική περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η Ειδομένη, προκρίθηκε η αντιμετώπιση των αναγκών σε νερό για πόση, παρασκευή τροφής και καθαριότητας. Οι υποδομές σε δίκτυα ύδρευσης στην περιοχή καθώς και οι γεωτρήσεις παροχής νερού είχαν κατασκευαστεί με πρόβλεψη μόνο τους 100 μόνιμους κατοίκους του οικισμού και άλλους τόσους περίπου επισκέπτες το καλοκαίρι.

Η παρέμβασή μας περιέλαβε την ηλεκτροδότηση αντλιοστασίου ύδρευσης στο Χαμηλό, οικισμό κοντά στην Ειδομένη, την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης και την τοποθέτηση σωληνώσεων έως τον προσφυγικό καταυλισμό. Το έργο υλοποιήθηκε με την αξιοποίηση τοπικών συνεργατών και σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή. Με την ολοκλήρωσή του, έφερε άμεσα τις απαιτούμενες ποσότητες πόσιμου νερού στην Ειδομένη, ενώ μετά την εκκένωση του καταυλισμού χρησιμεύει ως εναλλακτική και συμπληρωματική πηγή υδροδότησης των ακριτικών οικισμών, όπου κατά τους θερινούς μήνες υπάρχει λειψυδρία.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»

Το φιλανθρωπικό Σωματείο Προστασίας Παιδιού Ο Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης παρέχει σε παιδιά που έχουν ανάγκη δωρεάν στέγαση, διατροφή, εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση και ευκαιρίες κοινωνικής αποκατάστασης. Η Οικογενειακή Μονάδα Προστασίας Παιδιού στη Νέα Σμύρνη δέχεται παιδιά κατόπιν εισαγγελικής εντολής, προσφέροντάς τους οικογενειακή θαλπωρή και ασφάλεια.
Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντός μας, προσφέραμε στο σωματείο οικονομική αρωγή για την κάλυψη άμεσων αναγκών των φιλοξενούμενων παιδιών.