Τα προγράμματα μας επικεντρώνονται στην προστασία της θάλασσας εντός και γύρω από την Ελλάδα, καθώς και στην καταπολέμηση της πλαστικής και άλλης θαλάσσιας ρύπανσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

 

ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΔΙΧΤΥΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ» 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη συνεργάστηκε με το MEDASSET, το Healthy Seas, τo Ghost Fishing και το AquaTec Technical Divers χρηματοδοτώντας την ανέλκυση διχτυών από το ναυάγιο του φορτηγού ατμοπλοίου «Άγιος Μάρκος» στην Κακή Βίγλα Σαλαμίνας, νοτιοανατολικά της Σαλαμίνας. 

Για την πραγματοποίηση της αποστολής χρησιμοποιήθηκαν 3 πλήρως επανδρωμένα σκάφη, ενώ 7 εξειδικευμένοι δύτες πραγματοποίησαν την κατάδυση σε βάθος 35 έως και 45 μέτρων, όπου βρίσκεται το ναυάγιο. Ανασύρθηκαν δίχτυα βάρους 500 κιλών, τα οποία αποτελούσαν παγίδα θανάτου για τα θαλάσσια έμβια όντα της περιοχής, ενώ επιβάρυναν και το ήδη ταλαιπωρημένο οικοσύστημα του Σαρωνικού..

Τα δίχτυα ξεκίνησαν ένα δεύτερο ταξίδι ζωής, καθώς ανακυκλώθηκαν σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL®, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ολοκαίνουριων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό και χαλιά.


Let’s Do It Greece

H Πανελλαδική Εκστρατεία Let’s Do It Greece διοργανώνει τη μεγαλύτερη οριζόντια εθελοντική δράση καθαρισμού ακτών στην Ελλάδα. Με την ταυτόχρονη συμμετοχή χιλιάδων φορέων και εθελοντών, το Let’s Do It Greece έχει ως σκοπό να ενώσει όλη τη χώρα σε μία κοινή περιβαλλοντική προσπάθεια.

Στο πλαίσιο της δράσης της πρωτοβουλίας, το ίδρυμά μας υποστήριξε τη διενέργεια 3 υποθαλάσσιων καθαρισμών (Σάμος, Ελευσίνα, Χανιά), την πραγματοποίηση 13 ενημερωτικών επισκέψεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς και τη διανομή 1.000 πάνινων τσαντών από το κίνημα «Δεν Πετάω».


Καθαρισμος ακτων υδρας και Δοκου

Την άνοιξη του 2017, ομάδα του ιδρύματος, συνοδευόμενη από φίλους εθελοντές, καθάρισε εθελοντικά τέσσερις παραλίες στην Ύδρα και μία στο ακατοίκητο νησάκι Δοκό ακριβώς απέναντι. Η ομάδα διαχώρισε τα απορρίμματα που συνελέγησαν και μερίμνησε για την αποκομιδή τους στα σημεία που υπέδειξε ο Δήμος Ύδρας.


Swear To Care 4 Islands

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Swear to Care 4 Islands» συνδιοργανώθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και τη μη κυβερνητική οργάνωση Medasset. Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στα τέσσερα νησιά σε βασικά ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος. Στο διάστημα 15 έως 23 Σεπτεμβρίου 2017, η ομάδα του προγράμματος, αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντολόγους, ιχθυολόγους, στελέχη των δύο φορέων και εθελοντές, ταξίδεψε στα νησιά Σίκινο, Φολέγανδρο, Κίμωλο και Σέριφο, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων Δήμων.

Με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος, πραγματοποίησε πολυεπίπεδες δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των ανθρώπων της θάλασσας. Συγκεκριμένα, καθαρίστηκαν 13 παραλίες, πραγματοποιήθηκαν υποθαλάσσιοι καθαρισμοί στα λιμάνια της Σικίνου και της Φολεγάνδρου και πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στη Σίκινο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο. Το πρόγραμμα περιέλαβε, επίσης, ενημερώσεις στους αλιείς των νησιών για τις αρχές και πρακτικές της βιώσιμης αλιείας, ενημερώσεις για τις δυνατότητες που παρέχει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης, καθώς και πρόγραμμα εισαγωγής της πάνινης τσάντας στην καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών.


Καθαρισμοι ακτων και βυθων στην Κρητη

Το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη συνεργάστηκε με το WWF Ελλάς για την υλοποίηση δράσεων καθαρισμού ακτών και βυθών στην Κρήτη. Στον Νομό Λασιθίου καθαρίστηκε η παραλία Ανάλουκα, όπου 40 εθελοντές από 6 τοπικούς φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους και μάζεψαν περισσότερες από 200 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών από την πιο ρυπασμένη παραλία του νησιού.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, καθαρισμός στους βυθούς της Αγίας Πελαγίας και του Μονοναύτη στον Νομό Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Crete Diver's Club, τον Δήμο Μαλεβιζίου/Κοινότητα Αχλάδας και τη Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Μαλεβιζίου. Συνολικά 16 δύτες έδωσαν δυναμικό "παρών", μεταφέροντας το συμβολικό μήνυμα ότι η εκτεταμένη χρήση πλαστικών και άλλων απορριμμάτων είναι εξαιρετικά επιζήμια για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.