10.04.2019

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΒΥΘΩΝ

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των στόχων του για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ανακοινώνει πρόγραμμα ενίσχυσης των καθαρισμών ακτών και βυθών σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στον νησιωτικό χώρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσκαλεί τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του καθαρισμού ακτών και βυθών να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τη διενέργεια καθαρισμών.  To χρονικό διάστημα υποβολής αίτησης είναι 10 Απριλίου – 20 Μαΐου 2019. Αποδέκτες της χρηματοδότησης μπορούν να είναι νομικά πρόσωπα που συστάθηκαν και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε € 100.000 και θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με ποσό έως € 10.000 σε κάθε μία (τελικό ποσό, με φόρους, εισφορές κ.ά.). Η καταβολή της δωρεάς θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις, μία κατά την έγκριση του τελικού σχεδίου δράσης και μία κατά την υποβολή της τελικής αναφοράς.

Δεσμευτικοί όροι για την υποβολή προτάσεων είναι:
- η νόμιμη σύσταση και λειτουργία των οργανώσεων
- η χρήση του πρωτοκόλλου καθαρισμών που σχεδιάστηκε από το «Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον»
- η καταγραφή δεδομένων στη φόρμα του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» και η υποβολή των δεδομένων των καθαρισμών για ερευνητική χρήση, μετά το πέρας τους, προκειμένου να προσμετρηθούν στα εθνικά δεδομένα για τη θαλάσσια ρύπανση
- η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών για τη διενέργεια των καθαρισμών 

Το χρονικό διάστημα υλοποίησης των προτεινόμενων δράσεων ορίζεται από 10 Ιουνίου έως 30 Νοεμβρίου 2019  

Με την έγκριση της πρότασης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη έχει το δικαίωμα να ζητήσει διευκρινίσεις και αναλυτικές πληροφορίες πριν οριστικοποιηθεί η αποδοχή του αιτήματος.

Υποβολή προτάσεων έως την Δευτέρα 20 Μαΐου, ώρα 18.00


01.04.2019

header.jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΟΝΟΥΣΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Στοχεύοντας σταθερά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος SEA CHANGE GREEK ISLANDS, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δονούσας «Ποσειδών», τον Σύλλογο Επαγγελματιών Δονούσας και την Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων κάνουν τη Δονούσα το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.

Έναν χρόνο πριν, με αφετηρία τη Σίκινο, το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS ξεκίνησε την προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης, αρχίζοντας από το πλαστικό καλαμάκι. Φέτος, το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα οργανώνει, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στη Δονούσα, προσκαλώντας τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το νησί (ποτήρι, καλαμάκι, σακούλα, συσκευασία take away), δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα. Κι όλα αυτά πριν την εξειδίκευση της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης  (πλαστικά μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, συσκευασίες φαγητού και ποτού κ.ά.) στα κράτη-μέλη της.

Οι δράσεις στη Δονούσα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 5 Απριλίου, με ενημέρωση των κατοίκων, υπογραφή συμφωνητικών δέσμευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της, η ομάδα του προγράμματος θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους μαθητές του νησιού, θα πάρει μέρος στον καθαρισμό μονοπατιών και ακτών, θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιο καθαρισμό του λιμανιού σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Σύλλογος Άγριας Ζωής Νάξου, πρεσβευτή του προγράμματος SEA CHANGE GREEK ISLANDS για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, ενώ θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους του νησιού το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι SEACHANGE DONOUSSA, καθώς και βιοδιασπώμενες σακούλες και καλαμάκια στις επιχειρήσεις.

Ο Αντιδήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός δήλωσε για το πρόγραμμα: «Με ιδιαίτερη χαρά αγκαλιάζουμε το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS σε ένα από τα πέντε νησιά του Δήμου μας, στη Δονούσα. Συνεχίζοντας τις δράσεις που ξεκίνησαν έναν χρόνο πριν, σήμερα  κάνουμε τη Δονούσα το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μίας χρήσης στο Αιγαίο. Ελπίζουμε πως το παράδειγμά μας θα εμπνεύσει κι άλλους νησιωτικούς δήμους, προκειμένου να καταστήσουμε τον τόπο μας έναν ξεχωριστό τόπο διαμονής και φιλοξενίας”. 

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ανέφερε σχετικά:  «Τα πλαστικά μίας χρήσης χρησιμοποιούνται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας, στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Όλοι μπορούμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο μας. Έναν χρόνο πριν κάναμε την αρχή, λέγοντας «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι. Σήμερα πηγαίνουμε την κοινή μας προσπάθεια ένα βήμα πιο μακριά, κάνοντας τη Δονούσα, ένα νησί με σπάνια ομορφιά,  το πρώτο #single_plastic_free νησί στο Αιγαίο».

Ο Λογοθέτης Κωβαίος, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Δονούσας, δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands στο νησί μας. Είναι υποχρέωση όλων μας να συμμετάσχουμε ενεργά στη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, αντικαθιστώντας τα με είδη πιο φιλικά στο περιβάλλον»¨. 

Ο Ηλίας Πράσινος, Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας «Ποσειδών», δήλωσε: «Καλοσωρίζουμε το πρόγραμμα γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού μας. Στέλνουμε το μήνυμα πως διαχρονικά προβλήματα, όπως η διαχείριση των απορριμάτων, οφείλουν να αντιμετωπιστούν με σύγχρονους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους».  

Ο Ανδρέας Τσιούστας, Πρόεδρος της Ένωσης Δονουσιωτών Κυκλάδων, μίλησε για τη συνεργασία με τα ακόλουθα λόγια: «Ένας από τους βασικούς λόγους που μας έκαναν να συμπράξουμε με ενθουσιασμό με το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS είναι το γεγονός ότι σχεδιάστηκε για να ενδυναμώσει τη συλλογικότητα που αποτελεί στοιχείο-κατατεθέν του νησιού μας. Στη Δονούσα όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. Κι αυτό που ως τώρα μας έκανε να μοιάζουμε λίγο «ρομαντικοί», βρίσκει δρόμο έκφρασης στη δράση». 

Το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία των αντίστοιχων δήμων, αποτελώντας μια ολιστική παρέμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

---

Περισσότερες πληροφορίες: 
Αγγελική Κοσμοπούλου, +30 694 5378678, akosmopoulou@aclcf.org
Ειρήνη Γκιουλάκου + 30 693 6704226, igkioulakou@aclcf.org
www.aclcf.org #seachange #aclcf #Donoussa #single_plastic_free #2019

www.aclcf.org
www.facebook.com/ACLCF


13.11.2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «SEACHANGE greek islands»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


28.5.2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «SEACHANGE»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαΐου, η ομάδα πεδίου του προγράμματος «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σε συνεργασία με το Δήμο Σικίνου, πραγματοποίησαν σειρά δράσεων στο νησί των Κυκλάδων, με στόχο την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης.

Ο Δήμος Σικίνου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ανακοίνωσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους, την οποία επισφράγισαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείου Σικίνου το Σάββατο 26 Μαΐου, παρουσία κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού. Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 8.000 πλαστικά καλαμάκια με «αντάλλαγμα» δωρεάν βιοδιασπώμενα. Επίσης διανεμήθηκαν δωρεάν γυάλινα ποτήρια πολλαπλών χρήσεων. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για τα οφέλη της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης με προβολές των ντοκιμαντέρ «EGEO – H θάλασσα για μένα» και «Straws» και δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση.

«Αλλάζουμε καθημερινές συνήθειες. Κάνουμε απλές κινήσεις που οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα για το περιβάλλον. Ευχαριστούμε θερμά το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη», δήλωσε ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Βασίλης Μαράκης.

«Μαζί αλλάζουμε. Ένα καλαμάκι τη φορά, ένα βήμα τη φορά. Ευχαριστούμε το Δήμο για τη συνεργασία και τους κατοίκους για την θερμή υποδοχή και την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας. Καλούμε και τα υπόλοιπα νησιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σικίνου και να κάνουν την αλλαγή», δήλωσε η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Την Κυριακή 27 Μαΐου, η ομάδα πεδίου του προγράμματος «SEA CHANGE» μαζί με εθελοντές κατοίκους και σε συνεργασία με το Δήμο, πραγματοποίησε καθαρισμούς σε δύο παραλίες του νησιού (Άγιος Παντελεήμονας και Αγ. Γεώργιος). Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των επιχειρηματιών του νησιού με στόχο να αλλάξουν τις πρακτικές τους όσον αφορά τα καλαμάκια, τα ποτήρια και τα είδη μιας χρήσης, καλώντας τους να συμβάλλουν έμπρακτα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος των Κυκλάδων.

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε περισσότερα νησιά. Στόχος του προγράμματος «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου. Κ. Λασκαρίδη είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με τους κατοίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες ειδικές ομάδες κοινού.

Φωτογραφίες:

1.      Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη Δρ. Κοσμοπούλου και ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Βασίλης Μαράκης – Courtesy of Vicky Markolefa / Mind the Bump

2.      Καθαρισμός παραλίας Αγίου Παντελεήμονα - – Courtesy of Vicky Markolefa / Mind the Bump

Περισσότερες πληροφορίες, συνεντεύξεις και οπτικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες):

Βίκυ Μαρκολέφα, +30 6979216085, giveusabump@gmail.com

#seachange #aclcf #plastic_straw_free #doitlike_SIkinos


21.5.2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «SEACHANGE»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα (20 Μαΐου), το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Δήμος Σικίνου ανακοινώνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος «SEA CHANGE», μιας νέας ολιστικής παρέμβασης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις Κυκλάδες. Στο πλαίσιο του προγράμματος «SEA CHANGE», ο Δήμος, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα που θα παραχωρηθούν από το Ίδρυμα. Ο Δήμος Σικίνου είναι ο πρώτος Δήμος που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης. Έτσι, φέτος η Σίκινος θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ως το πρώτο #plastic_straw_free νησί της χώρας!

Η έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί συμβολικά την Κυριακή 20 Μαΐου (Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα) και θα κορυφωθεί την επόμενη Κυριακή 27 Μαΐου, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Δημαρχείο Σικίνου. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα περιλαμβάνει ομιλίες, ανοιχτή συζήτηση για τους κινδύνους από τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς και προβολές των ντοκιμαντέρ «EGEO – H θάλασσα για μένα» και «STRAWS» (σε συνεργασία με το Plastic Free Greece). Στο ίδιο διάστημα, η ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με τον Δήμο και εθελοντές κατοίκους θα πραγματοποιήσει καθαρισμούς σε προσβάσιμες και απόκρημνες ακτές του νησιού.

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος «SEA CHANGE» θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε δέκα νησιά των Κυκλάδων. Στόχος του προγράμματος «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με τους κατοίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες ειδικές ομάδες κοινού.

Ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Βασίλης Μαράκης δήλωσε για το πρόγραμμα:

«Με χαρά αγκαλιάζουμε το πρόγραμμα SEA CHANGE στο νησί μας. Σε συνέχεια της αέναης προσπάθειάς μας για την μείωση του πλαστικού στο νησί μας και της ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων, μετά την εκστρατεία αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας φέτος επικεντρωνόμαστε σε άλλα πλαστικά μίας χρήσης, όπως το πλαστικό καλαμάκι, και αλλάζουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Ευχαριστούμε θερμά το ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη που για δεύτερη χρονιά ξεκινά το πρόγραμμά του από την Σίκινο».

 Από μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, η Εκτελεστική Διευθύντρια Δρ.  Αγγελική Κοσμοπούλου ανέφερε σχετικά:  «Τα πλαστικά μίας χρήσης είναι ένα από τα πιο επιβαρυντικά είδη για το περιβάλλον. Ένα πλαστικό καλαμάκι ή κύπελο χρησιμοποιείται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Το πρόγραμμα SEA CHANGE προτρέπει τους κατοίκους των Κυκλάδων να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για την εξάλειψη των πλαστικών. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Σίκινος είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα που λέει «Όχι» στο πλαστικό καλαμάκι – και πιστεύουμε πως και άλλοι Δήμοι θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά του».

 Η μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, όπως το καλαμάκι, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της πολύτιμης ζωής που φιλοξενεί, καθώς:

-          Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα.
-          Ένα καλαμάκι χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται 200 χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν ανακυκλώνεται ούτε αποσυντίθεται πλήρως, με αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
-          Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους. 
-          Τα πλαστικά καλαμάκια είναι το 11ο πιο συχνό απόρριμμα στις θάλασσές μας.


15.5.2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΑΚΤΩΝ
 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των στόχων του για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ελληνικών ακτών, ανακοινώνει το πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσης των καθαρισμών ακτών σε όλη τη χώρα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, προσκαλεί τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του καθαρισμού ακτών να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τη διενέργεια καθαρισμών ακτών σε νησιωτικές περιοχές κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2018. Αποδέκτες της χρηματοδότησης μπορούν να είναι νομικά πρόσωπα που συστάθηκαν και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε € 100.000 και θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση οργανώσεων με ποσό έως € 10.000 σε κάθε μία (τελικό ποσό, με φόρους, εισφορές κ.ά.). 

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αναλυτικό πλάνο καθαρισμών, καθώς και σχετικό προϋπολογισμό.

Δεσμευτικοί όροι για την υποβολή προτάσεων είναι:
-η νόμιμη σύσταση και λειτουργία των οργανώσεων
-η χρήση του πρωτοκόλλου καθαρισμών που σχεδιάστηκε από το «Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον»
-η υποβολή των δεδομένων των καθαρισμών για ερευνητική χρήση, μετά το πέρας τους, προκειμένου να προσμετρηθούν στα εθνικά δεδομένα για τη θαλάσσια ρύπανση 
-η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών για τη διενέργεια των καθαρισμών.  

Υποβολή προτάσεων έως την Πέμπτη 31 Μαΐου, ώρα 18.00, στο info@aclcf.org